17 Mart 2014 Pazartesi

Dior - Leather Oud

“Mutluluğun resmi yıllardır çizilemedi de, şehvetin kokusu yapılmış olabilir!” Yeni çıkan parfümlerin şişirilmiş tanıtımları gibi oldu değil mi? Pazarlama hikâyelerini bir kenara bırakırsak, bazı parfümlerin kışkırtıcı olabildiğini yazıyorum ara ara. E deri ceket karşı cinsi etkiliyor da deri parfümü etkilemez mi? Ancak işin ucunda araba koltuğu gibi kokmak da var etkileyici olmak için… Zira deri parfümü kullanmak cesaret işidir. Ayarını tutturmak da ustalık gerektirir.

Francois Demachy deri ve oud gibi iki riskli notanın altından ustalıkla kalkmış, hatta bana göre başyapıt yaratmış bir parfümör. Fendi için de oldukça kaliteli işler yapan Francois Demachy, son yıllarda Dior'un baş parfümörü olarak kariyerine devam etmekte. Dior’un sadece kendi butiklerinde satılan La Collection Privée serisinin de birçok parfümünü tasarlayan yine aynı isim. 

Dior’un standart serilerindeki parfümleri bile son derece başarılıyken, La Collection Privée için en sevdiğim niş sayılan designer serisi desem yanlış olmaz.


Leather Oud, serinin en farklı, zorlu ve niş parfüm tanımına uyan kokusu. Piyasaya sürüldüğü günden beri parüme meraklı kitleyi ikiye bölmüş, başarılı bir oud-deri parfümü.

Leather Oud kakule, sandal ağacı ve bal ile açılıyor. Hemen ardından bal ile desteklenmiş hayvansı bir hissiyat kaplıyor parfümü. Wow faktörün geçerli olduğu, etkileyiciden öte şok eden bir açılış! Bayılıyorum desem yeridir... Sıradan kokulara alışmış parfüm kullanıcılarına deyim yerindeyse “fazla” gelecek, zor bir başlangıç.

İlk şok atlatıldıktan sonra Leather Oud, yanık odun gibi kokuyor. Harmanda kullanılan oud, bu hissiyatın sorumlusu. O yanık hissiyat öyle başarılı yedirilmiş ki parfüme, keşke Dior Francois Demachy’nin sadece oud parfümü tasarladığı bir seri çıkarsa diye düşünüyor insan (en azından bizim gibi meraklılar diyeyim).

Hayvansı hissiyat, üst notaların etkisini kaybetmesiyle birlikte azalıyor. Sonrasında oud ile beraber parfümün karakterini oluşturan rafine bir deri dâhil oluyor harmana. Öyle eski kafa ya da trend olan Tuscan Leather tarzı bir deri kullanımı değil. Tamamen kendine has ve etkileyici… Leather Oud ortalara yaklaşmaya başladığında deri ve bal ile desteklenmiş başarılı bir oud parfümüne dönüşüyor.


Leather Oud’daki oud kullanımı, Montale’in başlattığı kimyasal oud furyasından çok daha farklı, tam da olması gerektiği gibi bir yorum. Yazılarımdan oud temalı ya da oud’un destekleyici olarak kullanıldığı parfümleri sevdiğim anlaşılıyordur. Leather Oud en sevdiklerimden diyeyim, anlayın ne kadar başarılı olduğunu!

Oud temalı parfümlerin en sevdiğim tarafları drydown diye tabir edilen son kısımları. Kullanmayı bırakın, koklaması bile o kadar zevk veriyor ki anlatamam… Leather Oud’un da son fazı benim için güzel bir yemeğin üzerine yenen tatlı gibi. Keyfini çıkara çıkara kokluyorum balın tatlılığıyla desteklenmiş bu kaliteli oud’u.

Parfümün kalıcılığı ve fark edilirliği son yıllarda benzerine rastlanmayacak kadar yüksek. Öyle ki, ertesi gün bile kendini hissettiriyor. Ancak bu kadar yoğun olması özellikle kapalı ortamda sorun teşkil edebiliyor. Maison Francis Kurkdjian - Absolue Pourle Soir yazımda da bahsettiğim gibi, evde ayna karşısında denenen kıyafet misali bir parfüm Leather Oud… Yabancılar “smells like sex” falan diyor da, hiç girmeyeyim oralara.


Designerlar arasında Dior’un Leather Oud’una benzeyen bir parfüme rastlamak mümkün değil. Niş tayfada ise Leather Oud’un hem eş anlamlısı hem de eş seslisi var… Eş seslisi Montale – Aoud Leather, Dior’un Leather Oud’uyla uzaktan yakından alakası olmayan bir Tom Ford - Tuscan Leather kopyası... Eş anlamlısı ise, Leather Oud’daki hayvansı hissiyatın olmadığı, daha kolay kullanılabilir ama nispeten daha özelliksiz bulduğum Guerlain’in özel serisine mensup Songe d'un Bois d'Ete. Özellikle orta notalarda ciddi benzerlik gösteriyor iki parfüm.

Oud oldukça zorlayıcı bir nota. Arap yarımadası günlük kullanmaya alışkın olsa da, diğer kültürlere yabancı bir tarzı var. Dolayısıla Leather Oud da günlük kullanıma uygun bir parfüm değil. Özel zamanlarda ya da farklı hissetmek istendiğinde kullanılması yerine olacaktır. Oldukça yoğun ve farklı bir tarzda olduğu için üst üste iki gün kullanılmasını bile önermiyorum. Zira kullanıcısını yoracak, bıktıracaktır. Nasıl ki iki gün üst üste tereyağında pişirilmiş yöresel bir yemeği yemek aşırıya kaçacaksa, Leather Oud’un aralıksız kullanımı da aşırı olacaktır. Hatta Leather Oud’un yanında, ilaç çizelgesine benzer bir çizelge vermeli Dior. Ayın hangi günleri kullanıldı işaretlenmeli, araya zaman koyulmalı… Sıcak havalarda kutusundan dahi çıkarılmamalı!

Leather Oud başyapıt olarak nitelendirdiğim parfümlerden biri. Ancak taşıması cesaret istiyor. Sev ya da nefret et hadisesi… Kullanım yerine ve mevsimine dikkat etmek gerekli. İnce bir çizgide rezil de edebilir, vezir de!

7 yorum

  1. bu kokunun orta notaların bana encre noir ile birebir aynı geldi sizin içinde oylemi ?

    YanıtlaSil
  2. Encre Noir yakından tanıdığım bir koku. Ancak Leather Oud ile herhangi bir benzerliği olduğunu düşünmüyorum. Belki de Leather Oud'daki yanık odun hissiyatı ve Encre'nin dumanlı havası sizde böyle bir çağrışım yapmıştır.

    YanıtlaSil
  3. öd ağacı yani diğer ismi ile oud kokusu yani esansı çok pahalı gramı yüzlerce lira bu yüzden parfümlere çok az katılır ve çok etkili olur kullanmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  4. Ben saf Hindu ve Cambodia oudh kullanıcısıyım.parfumor ud u iyi harmanlayıp sentetiklik gostermeden iyi lanse etmiş esansı. Hem duygulu hem gunumuz için dinamik modern bir oud kokusu olmuş. Sevdim ..oud esansını herkez parfume harman yapamaz onun için yazdım. Parfümor çoğu niş markadan naturel ii çıkarmış

    YanıtlaSil
  5. Ben saf Hindu ve Cambodia oudh kullanıcısıyım.parfumor ud u iyi harmanlayıp sentetiklik gostermeden iyi lanse etmiş esansı. Hem duygulu hem gunumuz için dinamik modern bir oud kokusu olmuş. Sevdim ..oud esansını herkez parfume harman yapamaz onun için yazdım. Parfümor çoğu niş markadan naturel ii çıkarmış

    YanıtlaSil
  6. Ben saf Hindu ve Cambodia oudh kullanıcısıyım.parfumor ud u iyi harmanlayıp sentetiklik gostermeden iyi lanse etmiş esansı. Hem duygulu hem gunumuz için dinamik modern bir oud kokusu olmuş. Sevdim ..oud esansını herkez parfume harman yapamaz onun için yazdım. Parfümor çoğu niş markadan naturel ii çıkarmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oud severler için Areej Le Dore parfümlerini keşfetmelerini öneririm. Russian Adam, oud'u hem oldukça doğal halde koruyor hem de harmanla dengeli.

      Sil

© Gurme Kokular - Niş Parfüm Yorumları / Röportajlar / İzlenimler
Maira Gall